Microbioom analyse


Alles over je microbioom

In je darmen huizen biljoenen bacteriën, die samen met virussen, gisten en schimmels je microbioom vormen. Al die bacteriën hebben grote impact op jouw leven en hoe jij je voelt. En doen enorm goed werk! Het microbioom helpt bijvoorbeeld mee om je darmwand gezond te houden. Ook traint het je afweersysteem. Dat zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt en sneller beter bent. Bekijk eens deze podcast over het microbioom.

Wat is een microbioom?
In en op ons lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Samen worden ze het microbioom genoemd. 
Elk mens draagt honderden verschillende soorten bacteriën met zich mee, in een unieke samenstelling. Net zoals als een vingerafdruk. Van sommige bacteriën worden we ziek, maar de meeste bacteriën hebben we juist hard nodig. Ze helpen onze voeding om te zetten in bouwstoffen en energie voor het lichaam. Ook helpen ze ontstekingen te remmen, het immuunsysteem te informeren en in toom te houden en helpen ze bij het maken van bepaalde vitamines. Het is een uniek individueel ecosysteem, dat niet uit balans mag raken. 

Welke klachten kunnen ontstaan bij disbalans in dit ecosysteem? 
Er zijn meerdere oorzaken voor een disbalans in het microbioom. Denk hierbij aan anti-biotica, veel en langdurige stress, een zware infectie, chemokuur of weinig variatie in uw voedingspatroon (vezels zijn hierin cruciaal).  Ook kan er en oorsprong liggen bij de geboorte. Baby's geboren via een keizersnede heeft vaak een kleinere diversiteit aan bacterien. Het krijgen van borstvoeding als baby speelt hierin ook een belangrijke rol.

Veel chronische ziektes hebben een oorsprong in een disbalans in het microboom. (meer weten? bekijk dan deze link naar het Microbiome-Center)

Wat u daar zelf van kunt merken is moeheid, lage weerstand, allergie uitbarstingen, verergering van uw aandoening. Er zijn sterke aanwijzingen dat bisbalans (dysbiose) in uw microbioom is geassocieerd met:

- buikpijn, crohn's of collitis ulcerosa
- artrose en spierpijnen
- reuma en fibromyalgie
- allergie (hooikoorts en asthma), jeuk of huiduitslag
- hart- en vaatziekten
- huidklachten als eczeem en psoriasis
- mentale klachten 

Wat bieden we bij Sanos:
Om u nog betere zorg te kunnen bieden is Sanos een samenwerking aangegaan met het Microbiome Center.  Soms komen lichamelijke klachten namelijk (mede) voort uit een verstoord microbioom.


Tijdens een consult bij Sanos zal Maurice of Jarryd aan de hand van een uitgebreide vragenlijst en een vraaggesprek in kaart brengen of het zinvol is om een microbioom analyse te laten doen. Als wordt besloten om dit te doen wordt het onderzoek aangevraagd bij een onafhankelijk laboratorium (Biovis). De ontlastingsmonsters worden thuis door uzelf afgenomen en geretourneerd aan het laboratorium. Na 2-3 weken ontvangt u een mail dat de uitslag bekend is. 

Aan de hand van de uitslag en de eerdere inventarisatie van uw buik (klachten) zal samen worden bepaald hoe het behandelplan eruit komt te zien. Soms is een standaard probioticum voldoende, soms wordt een gepersonaliseerde probioticum voorgeschreven. Deze gepersonaliseerde pre- en probiotica noemen we een "MyOwnBlend". Omdat de samenstelling van deze pre- en probiotica specifiek voor u wordt samengesteld en gemaakt. 

Na een aantal weken/ maanden kan er een nameting gedaan worden. Zowel van het gehele onderzoek, maar ook van een aantal deelonderwerpen van het onderzoek. Zodoende kan de nameting een stuk goedkoper uitvallen en krijgen we toch objectieve data betreffende de veranderingen in uw microbiome, vertering of andere waardes.

MyOwnBlend:
De MyOwnBlend is een specifiek samengesteld mix van pre- en probiotica voorgeschreven door een Arts van het Microbioom centrum. Sanos werkt hiervoor samen met Karin Pijper, huisarts en orthomoleculair arts, tevens mede-oprichter van het Microbiome Center. De samenstelling van deze MyOwnBlendwordt gedaan op basis van uw klachten, symptomen en de uitslag van het ontlastingsonderzoek. Nadat de samenstelling is geakkordeerd door de arts zal de apotheek de MyOwnBlend maken en naar u thuis opsturen. 

U neemt deze gedurende 2 - 3 maanden 2x/ dag in door de poeder op te lossen in water. In de tussenliggende periode hebben we regelmatig contact over hoe het gaat. 

Leeftstijl:
Verder advies en begeleiding over voeding, slaap, stressvermindering en andere leefstijlfactoren zal worden gegeven door onze vitaliteitscoach Anja Hogendoorn.

Kosten:
1. De kosten voor het microbiome onderzoek liggen rond de 250-300 euro. Afhankelijk van de uitgebreidheid van het onderzoek. Dit wordt besproken in onderling overleg. Sanos verdient niks aan dit onderzoek. In dit onderzoek zit niet alleen een microbioomanalyse. U krijgt ook te weten hoe uw vertering is (vet, water suiker, stikstof), of uw lichaam anti-stoffen maakt tegen gluten en u krijgt inzicht in ontstekingwaardes, permeabiliteit en of er tekenen zijn van een lekke darm (Zonuline, calprotectine, alpha-1-antitrypsine, Secretoir Immunoglobuline A). Bij bijna geen enkel ander microbioomonderzoek krijgt u al deze inzichten. 

2. De kosten voor gepersonaliseerde pro-biotica "MyOwnBlend" zijn rond de 280 - 300 euro (exclusief verzendkosten) voor 2-2,5 maand.  Sanos verdient niks aan de verkoop van deze gepersonaliseerde probiotica

Microbioom analyse bij Sanos in Alphen aan den Rijn

Microbioom onderzoek plannen?

Vanaf 2020 is Sanos al gespecialiseerd in Microbioomanalyse, de interpretatie ervan en de behandeling hiervan. Al jarenlang hebben we ervaring op dit gebied.

Voor een eerste consult in verband met deze klachten kunt u terecht bij Jarryd Else of Maurice Blom. Via onderstaande knop "online afspraak maken" kunt u zelf een afspraak inplannen. 

Weet u zelf niet goed of u beter bij een van onze fysiotherapeuten of chiropractoren een afspraak moet maken, neem dan gerust contact op. Dit kan via de contact pagina, per mail naar info@sanos.nl of via WhatsApp 0172769157.