Stoelgangproblemen en uw microbioom

Stoelgang problemen

Normaal gesproken komt ontlasting tussen driemaal per dag tot tweemaal per week. De meeste mensen hebben eenmaal per dag ontlasting. De ontlasting is meestal zacht en gevormd. Moeizame stoelgang of verstopping betekent dat je minder dan drie keer per week ontlasting hebt of dat het krijgen van ontlasting alleen mogelijk is door (heel) hard te persen of met de vingers mee te helpen. Vaak is de ontlasting ook hard.

Eet u genoeg voedingsvezel? Is uw microbioom in balans?  Drinkt u genoeg?

Normale ontlasting.
Voedsel wordt verwerkt in de darmen. Als de endeldarm vol raakt, voel je de aandrang om te poepen. De endeldarm is het laatste stukje van de darm vlak boven de anus. De anus wordt afgesloten door een sluitspier en door de bekkenbodemspieren, waardoor je je ontlasting kunt ophouden. Wanneer je naar het toilet gaat, ontspannen de sluitspier en de bekkenbodemspieren zich. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting naar buiten kan.

Drie op de tien vrouwen heeft een of meerdere kenmerken van moeizame stoelgang.  Kenmerken van moeizame stoelgang:

  • U hebt harde en/of droge ontlasting.
  • U ontlast minder dan drie keer per week.
  • U hebt pijn bij de ontlasting; harde, dikke ontlasting kan scheurtjes en kloofjes in de anus veroorzaken. Bij het ontlasten kan dit een branderig gevoel geven.
  • U hebt na het ontlasten nog steeds het gevoel te moeten ontlasten.
  • U hebt aambeien die zijn ontstaan als gevolg van regelmatig hard persen.

Bij Sanos maken we gebruik van een uitgebreide microbioomanalyse. Dit gebruiken we als basis om te beoordelen hoe uw darmflora er aan toe is, hoe uw vertering verloopt en of er tekenen zijn van een lekke darm of verminderde weerstand. 

Stoelgangproblemen en uw microbioom

Direct hulp bij stoelgang problemen?

Voor een eerste consult in verband met deze klachten kunt u terecht bij Jarryd Else of Maurice Blom. Via onderstaande knop "online afspraak maken" kunt u zelf een afspraak inplannen. 

Heeft u aanvullende vragen? Neem dan contact op met de praktijk via onderstaande opties. Dit kan via de contact pagina, per mail naar info@sanos.nl of via WhatsApp 0172769157