Opgeblazen gevoel? misschien heeft u last van SIBO.

Opgeblazen gevoel? SIBO?

Regelmatig een opgeblazen gevoel?

Het kan zijn dat u last heeft van SIBO. SIBO staat voor Small-intestine Bacterial Overgrowth, of in het Nederlands gezegd: Te veel bacteriën die in de dikke darm thuishoren bevinden zich in de dunne darm (small intestine).

In uw verteringskanaal leven miljarden micro-organismen. Het aantal en de diversiteit aan bacteriën neemt toe naarmate je verder in de darm komt: in het begin van de dunne darm bevinden zich nauwelijks bacteriën terwijl in de dikke darm tot wel 38 miljard bacteriën te vinden zijn.

Klachten die kunnen optreden zijn heel wisselend per patiënt. Twee-derde van de SIBO patiënten heeft last van:

 • een opgeblazen gevoel,
 • winderigheid,
 • boeren en/ of

 
De oorzaak van het ontstaan van SIBO is niet altijd bekend. Het kan ontstaan door:

 • maagzuurremmers (PPI, proton pomp inhibitor),
 • gebruik van pijnstillers, opiaten zorgen voor verminderde darmbeweging,
 • stres
 • eenzijdige voeding met veel suikers
 • Eten van te weinig groente, fruit, noten en zaden waardoor er te weinig vezels aanwezig zijn in het voedingspatroon

Onderzoek naar SIBO:
De meest betrouwbare manier om te bepalen of uw klachten voort komen uit SIBO is een ademtest. Jarryd of Maurice kunnen deze test aanvragen via het Microbioomcentrum. Belangrijk om te weten is dat de test 2 weken voorbereiding heeft. Waarbij u thuis al aan een dieet houdt. Twee dagen voordat u thuis de test doet mag u gedurende 2 dagen alleen kipfilet, ei en bouillon eten. Dit maakt de test betrouwbaar. Het is belangrijk dat u zich aan deze richtlijn houd om een betrouwbare uitslag te krijgen. 

U doet de test thuis en stuurt de “adem samples” op naar Biovis, het laboratorium waar we mee samenwerken. De uitslag van de test geeft u een duidelijk beeld of u last heeft van SIBO of dat de klachten ergens anders vandaan komen. Eventueel kan een aanvullend microbioomonderzoek gedaan worden. Dit doen we in overleg met u.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een combinatie van onderstaande opties:

 • MyOwnBlend, gepersonaliseerd pre- en probiotica via het Microbioomcentrum. Speciaal voor patiënten met SIBO wordt er bij deze behandeling een thermoskan met thermometer meegeleverd om de probiotica een nacht te laten fermenteren voordat u ze inneemt. Het resultaat hiervan is vele malen beter dan de probiotica normaal innemen met water. Door het fermentatieproces zijn de bacterie, goed geactiveerd en veel bestendiger tegen uw maagzuur.
 • Voedingsadvies
 • Advies over gebruik van supplementen, zoals een kruidenextract (oregano, knoflook) en eventuele “prokinetica” die helpen bij het beter laten werken van uw maag en dunne darm.
 • Adviezen over stresmangament en slaap.
 • Een consult bij onze vitaliteitscoach om te werken aan:
  • Adviezen over stresmanagement en slaap en voeding.

Een van onze chiropractoren Jarryd Else of Maurice Blom zijn gespecialiseerd in SIBO en de behandeling hiervan. Belangrijk is dat u zelf gemotiveerd bent om te verandering in voedingspatronen, verminderen van stress en verbeteren van beweging. Dit ondersteunt de behandeling enorm.

Opgeblazen gevoel? misschien heeft u last van SIBO.

Direct hulp bij een opgeblazen gevoel?

Voor een eerste consult in verband met deze klachten kunt u terecht bij Jarryd Else of Maurice Blom. Via onderstaande knop "online afspraak maken" kunt u zelf een afspraak inplannen. 

Heeft u aanvullende vragen? Neem dan contact op met de praktijk via onderstaande opties. Dit kan via de contact pagina, per mail naar info@sanos.nl of via WhatsApp 0172769157.