Bekkenklachten

Vooral veel vrouwen hebben bekkenklachten, maar ook mannen kunnen er mee te maken krijgen. Een zeurende intense pijn ter plaatse van de twee kuiltjes boven de billen, pijn in de liezen of bilspieren en zware benen zijn de meest herkenbare klachten. Tijdens de zwangerschap neemt de kans op bekkenklachten toe. U kunt met alle vormen van bekkenklachten bij de Sanos terecht. In tegenstelling tot veel andere therapeuten beschikken de therapeuten bij Sanos over specifieke behandeltechnieken voor het bekken. Wij behandelen altijd met een combinatie aan technieken. Vaak wordt alleen behandeld middels dry needling of oefeningen. Bij Sanos wordt altijd gezocht naar de beste combinatie aan technieken, specifiek op u afgestemd.

Bekkenklachten onderscheiden zich in:
- Bekkeninstabiliteit
- Bekkendysfunctie
- SI-gewrichtspijn (pijn rondom de kuiltjes boven de billen)
- Pijn aan bil- of heupspieren
- Rugpijn
 
Oorzaken
Doordat het bekken een complex gebied is kunnen bekkenklachten veel verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak van bekkenklachten is irritatie aan de SI-gewrichten, ter plaatse van de twee kuiltjes in de rug vlak boven de billen. De SI-gewrichten vormen de overgang tussen de heupbeenderen en het heiligbeen. Als de spieren en banden die deze SI-gewrichten stabiliseren geïrriteerd raken, door bijvoorbeeld een verkeerd beweegpatroon, dan kan dit voor pijnklachten zorgen.
 
Symptomen
Bekkenklachten gaan over het algemeen gepaard met een zeurende pijn. Daarnaast kunnen bekkenklachten zorgen voor een stekende pijn tijdens bewegingen als omdraaien in bed, opstaan vanuit een zittende of liggende houding of traplopen.
 
De bilspier (musculus gluteus) en heupspier (musculus piriformis) spelen vaak een rol bij bekkenklachten en kunnen zorgen voor uitstraling van de pijn naar de benen, soms in combinatie met tintelingen. Ook kunnen de benen zwaar en moe aanvoelen. Vaak concentreert de pijn zich aan één zijde van het bekken. Het schaambeen, de lage rug, de liezen en het stuitje kunnen extreem gevoelig zijn evenals aan het bekken grenzende gebieden, zoals de ribben.
 
Zwangerschap en het bekken
De baarmoeder wordt omringd door gewrichten, spieren en banden van het bekken en de lage rug. Zo wordt een natuurlijk mandje gevormd waar het ongeboren kind veilig in kan liggen, bewegen en groeien. Bekkenklachten of lage rugklachten kunnen leiden tot spanningen in delen van dit mandje. Dit kan zich uiten in pijnklachten in de lage rug, het bekken, de liezen, de ribben, de banden en de benen. Het wordt dan moeilijker om te bewegen, zowel voor de moeder als voor het ongeboren kind. Als de beweegruimte voor het ongeboren kind wordt beperkt dan kan dit leiden tot een voorkeurshouding na de geboorte.
 
Chiropractie en bekkenklachten
De chiropractor onderzoekt niet alleen het complexe bekkengebied, maar kijkt tegelijkertijd naar het hele beweegketen. Een functiebeperking in bijvoorbeeld de voet of heup kan uiteindelijk leiden tot bekkenklachten. Er zijn verschillende behandeltechnieken, waarbij vaak juist niet ‘gekraakt’ wordt om voor klachtenvermindering te zorgen.
 
Ook worden houdingsadvies en/of oefeningen gegeven. De chiropractor werkt waar nodig samen met de fysiotherapeut (van Sanos rugzorg), bekkenfysiotherapeut en/of cesartherapeut. De verschillende therapieën vullen elkaar in veel situaties goed aan.

Afspraak maken:
Voor een eerste consult in verband met deze klachten kunt u terecht bij een van de fysiotherapeuten of chiropractoren. Via onderstaande knop "online afspraak maken" kunt u zelf een afspraak inplannen. 

Weet u zelf niet goed of u beter bij een van onze fysiotherapeuten of chiropractoren een afspraak moet maken, neem dan gerust contact op. Dit kan via de contact pagina, per mail naar info@sanosrugzorg.nl of via WhatsApp 0645748917.

Bekkenpijn? In tegenstelling tot veel andere therapeuten beschikt de chiropractor over specifieke behandeltechnieken voor het bekken.

Direct hulp bij Bekkenklachten

Voor een eerste consult in verband met deze klachten kunt u snel terecht bij een van de fysiotherapeuten of chiropractoren. Via onderstaande knop "online afspraak maken" kunt u zelf een afspraak inplannen. 

Weet u zelf niet goed of u beter bij een van onze fysiotherapeuten of chiropractoren een afspraak moet maken, neem dan gerust contact op. Dit kan via de contact pagina, per mail naar info@sanos.nl of via WhatsApp 0172769157.