Nekklachten

Misschien heeft u weleens te maken gehad met een stijve of pijnlijke nek, of met beperkte bewegingsvrijheid van uw nek. Nekklachten komen regelmatig voor. Meestal ontstaan nekklachten geleidelijk; door een verkeerde (werk)houding of langzame overbelasting. In een enkel geval komt het door een plotselinge, ongewenste beweging, een verkeerde slaaphouding (buikslaper) of een ongeluk.
 
Onderzoek
Tijdens het onderzoek zal de chiropractor of fysiotherapeut bepalen wat de oorzaak van de klacht is. Of dit te maken heeft met zwakke diepe nekspieren, een stijve boven rug, te veel zitten, of met blokkades in de gewrichten van de nek. De chiropractor kijkt ook naar een ander veel voorkomend probleem waardoor nekklachten ontstaan of terugkeren, nl. een disbalans tussen de ogen, het evenwichtsorgaan en de nekspieren. Als de fysiotherapeut het vermoeden heeft dat de oorzaak de ogen of het evenwichtsorgaan zijn, verwijst deze u door naar de chiropractor binnen onze praktijk.
 
Zijn er uitstralende klachten zoals tintelingen of hoofdpijnklachten, dan worden neurologische testen gedaan om te bepalen of dit uit de zenuwen komt. Dit is mede bepalend voor de wijze waarop behandeld wordt.
 
Behandeling
De meeste nekklachten zijn goed en veilig te behandelen. Meestal is er sprake van stijve gewrichten en verkrampte spieren in de nek of bovenrug. In dat geval worden behandeltechnieken toegepast om de beweeglijkheid van de gewrichten weer te optimaliseren, spieren te ontspannen en te verlengen of te versterken. De behandeling bij de fysiotherapeut is dan niet anders dan die bij de chiropractor.
 
Behandeling vindt zowel ‘hands on’ (via manipulatie, mobilisatie, dry needling, fricties of taping) als ‘hands off’ (via oefeningen) plaats. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit zeer effectief werkt 1. Ook heeft recentelijk wetenschappelijk onderzoek laten zien dat manipulatie gecombineerd met oefeningen effectiever werkt dan pijnstilling2. Juist deze combinatie maakt de zorg bij Sanos uniek en specifiek op u afgestemd.

Literatuur verwijzing:
1. Bronfor G, Haas M, Evans R, Leiniger B, Triano J., Effectiveness of manual therapies: the UK evidence. Chiropr Osteopat. 2010; 18:

2. Weelden van K., Pijnstilling bij nekklachten is minder effectief dan wervelmanipulatie of thuisoefeningen. Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:A4599. 

Nekklachten Sanos

Direct hulp bij nekklachten

Voor een eerste consult in verband met deze klachten kunt u snel terecht bij een van de fysiotherapeuten of chiropractoren. Via onderstaande knop "online afspraak maken" kunt u zelf een afspraak inplannen. 

Weet u zelf niet goed of u beter bij een van onze fysiotherapeuten of chiropractoren een afspraak moet maken, neem dan gerust contact op. Dit kan via de contact pagina, per mail naar info@sanos.nl of via WhatsApp 0172769157.