Whiplash

 Whiplash verwijst naar een plotselinge, onverwachte versnelling en vertraging van hoofd en nek. Bijvoorbeeld veroorzaakt door een kop-staartbotsing met de auto of een ongeluk tijdens sporten.
 
De klap zorgt voor een verstoring van de sensoren in de nekspieren, pezen en banden. Hierdoor komt de informatie vanuit de nek niet meer overeen met de informatie vanuit het evenwichtsorgaan en de ogen. Dit kan zorgen voor een verscheidenheid aan klachten. De nekspieren compenseren dit door te stevig aan te spannen, wat leidt tot stijfheid, nekpijn en hoofdpijn. Soms ontstaat BPPD of migraine. Het is bekend dat mensen met whiplash vrijwel altijd verstoringen hebben in de manier waarop de ogen bewegen. Dit kan grote problemen geven bij lezen en concentreren.
 
Onderzoek
Om whiplashklachten te behandelen worden zowel spieren als gewrichten onderzocht, maar ook de aansturing naar de spieren; het zenuwstelsel. Er wordt gekeken naar de balans, coördinatie, controle over de ogen en oogbewegingen, reflexen, het gevoel van de huid en de functie van de hersenzenuwen. Al deze informatie is nodig om een behandelplan op maat te maken.
 
Veel voorkomende symptomen bij een whiplash:
- Nekpijn
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Concentratieproblemen
- Moeite met prikkelverwerking
- Vermoeidheidsklachten
- Kaakklachten
- Moeite met lezen
- Slaapproblemen
 
Behandeling
Vaak begint de behandeling bij het verbeteren van de samenwerking tussen de nek, de motoriek van de ogen en de balans. Probeer maar eens te gaan staan, met de voeten tegen elkaar, en dan de ogen te sluiten. Dan is merkbaar hoe belangrijk de ogen zijn voor de balans. Vaak zijn de drie systemen (nek, motoriek van de ogen en het evenwichtsorgaan) uit balans en zullen alle drie behandeld moeten worden om van de klachten af te komen. Zodra we disbalans in een van deze drie systemen vinden is er echt nog verbetering te verwachten voor uw klachten..

whiplash klachten bij Sanos goed te behandelen.

Direct hulp bij een whiplash

Voor een eerste consult in verband met deze klachten kunt u snel terecht bij een van de fysiotherapeuten of chiropractoren. Via onderstaande knop "online afspraak maken" kunt u zelf een afspraak inplannen. 

Weet u zelf niet goed of u beter bij een van onze fysiotherapeuten of chiropractoren een afspraak moet maken, neem dan gerust contact op. Dit kan via de contact pagina, per mail naar info@sanos.nl of via WhatsApp 0172769157.