Onderzoek van heup- of knieklachten

Uitstralingsklachten in uw been

Uitstralingsklachten in het been kunnen zowel in het bovenbeen als in het gehele been tot en met de voet aanwezig zijn. De oorzaak hiervan kan zenuwirritatie of zenuwinklemming, de aanwezigheid van triggerpoints in spieren of irritatie van het kapsel rond een gewricht zijn. Ook is het mogelijk dat er uitstraling ontstaat vanuit het SI-gewricht.

Piriformis / HNP / Triggerpoints / SI-gewricht

Piriformus

Uitstralingsklachten in het been kunnen ontstaan als gevolg van te veel spanning in de heupspier (musculus piriformis).Doordat de spier overbelast is, kan deze de onderliggende zenuw irriteren en kan dit leiden tot klachten in het been. U ervaart dan pijnklachten in de bil met uitstraling naar het been. Bij lang zitten ervaart u klachten in het been, wat kan doortrekken naar de kuit. Deze klachten ontstaan vaak als gevolg van overbelasting, door een val op de bil, een bewegingsbeperking in de lage rug of heup of een combinatie hiervan. 
 
HNP
Een andere oorzaak voor uitstraling in het been kan ook een HNP (Hernia Nuclei Pulposi), rughernia, zijn, een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt op de zenuw of het ruggenmerg die de bovenbeen-, onderbeen- en voetregio van informatie voorziet. 
 
Triggerpoints
Doordat spieren gespannen zijn, kunnen spierknopen (triggerpoints) ontstaan. Deze kunnen voor uitstralingsklachten zorgen die u soms op een andere plaats voelt maar waarvan de oorzaak zich op een andere plek bevindt dan waar de oorzaak zit.
 
SI-gewrichtblokkades
Het bekken bestaat uit drie botdelen; twee bekkenkammen en het heiligbeen. Tussen de bekkenkammen en het heiligbeen zitten de twee SI-gewrichten. Irritatie van of rond deze gewrichten kan zorgen voor uitstraling in bil, lies, teelbal of een been.
 
Onderzoek
Er vindt uitgebreid lichamelijk onderzoek plaats door de chiropractor of fysiotherapeut om de oorzaak van de pijnklachten te achterhalen. Er wordt daarbij ook gekeken naar de beweeglijkheid van gewrichten in de rug en heup en naar eventuele triggerpoints in de spieren in de bil-, heup- en beenregio. Daarnaast is er aandacht voor de zithouding en de algemene belastbaarheid van het lichaam. Met die informatie kan een passend behandelplan worden samengesteld.

Behandeling
Vaak worden de gewrichten in de rug en de spieren rond de bil, rug en heup behandeld. Daarnaast worden adviezen gegeven voor een juiste werkhouding en voor de opbouw van de belastbaarheid (conditie en kracht) van het lichaam. Veelal is de algemene belastbaarheid van spieren, pezen en gewrichten verminderd als gevolg van relatief weinig beweging en sport.

Onderzoek van heup- of knieklachten

Direct hulp bij uitstralingsklachten been

Voor een eerste consult in verband met deze klachten kunt u snel terecht bij een van de fysiotherapeuten of chiropractoren. Via onderstaande knop "online afspraak maken" kunt u zelf een afspraak inplannen. 

Weet u zelf niet goed of u beter bij een van onze fysiotherapeuten of chiropractoren een afspraak moet maken, neem dan gerust contact op. Dit kan via de contact pagina, per mail naar info@sanos.nl of via WhatsApp 0172769157.