Duizeligheidsklachten

We onderscheiden verschillende soorten duizeligheid:
1. BPPD - draaiduizeligheid, ook wel "gruis in uw oor" genoemd
2. Duizeligheid vanuit de nek
3. Duizeligheid door een disbalans tussen de oogspieren en nekspieren

1. BPPD

Duizeligheid is een complexe klacht waaraan verschillende oorzaken ten grondslag kunnen liggen. Zo kan duizeligheid ontstaan door klachten aan hart of longen, stress, ademhalingsproblemen, medicatie, infecties, een lage bloedsuikerspiegel, lage bloeddruk, problemen met het evenwichtsorgaan, disfunctie in de nek of door een verstoorde samenwerking van de ogen, het evenwichtsorgaan en de nek.

Tijdens het eerste consult wordt onderzocht of er sprake is van draaiduizeligheid (draaierigheid), een instabiel gevoel of een licht gevoel in het hoofd. In een aantal gevallen kan een chiropractische of fysiotherapeutische behandeling de oplossing zijn.

BPPD
Een van de oorzaken van draaiduizeligheid (vertigo) is BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid). BPPD is de meest voorkomende goedaardige vorm van draaiduizeligheid. Patiënten met BPPD hebben last van positioneringsduizeligheid (of ervaren een draaisensatie) die ontstaat na het maken van een specifieke beweging met het hoofd, bijvoorbeeld bij het omdraaien in bed of bij het omhoog kijken. Hoe sneller het hoofd wordt bewogen, hoe heviger de klachten. De klachten houden gewoonlijk korter dan één minuut aan. Sommige patiënten zijn gedurende de duizeligheid ook misselijk of moeten braken. Tijdens een aanval bewegen de ogen ongecontroleerd op en neer (vertigo).

Onderzoek
Tijdens het onderzoek kan uw chiropractor of fysiotherapeut, door middel van een aantal specifieke testen bepalen of de duizeligheid ontstaat door BPPD, of dat er een andere oorzaak is. Meestal hoeft er geen verder medisch onderzoek gedaan te worden.

Behandeling
BPPD is over het algemeen heel goed te behandelen. Uw behandelaar kan een zogenaamde kiep-oefening (Epley-manoeuvre) uitvoeren. Door deze kiep-oefening worden de kristallen in het evenwichtsorgaan teruggebracht naar de plek in het evenwichtsorgaan waar deze kristallen thuishoren. Daarnaast krijgt u vaak oefeningen mee voor thuis (oefeningen volgens Brandt-Daroff of Epley). De combinatie van de behandeling middels Epley-manoeuvre in combinatie met de huiswerkoefeningen verdwijnen de klachten over het algemeen binnen tien dagen.

Afspraak maken:
Herkent u uw klachten in bovenstaande beschrijving, maak dan een afspraak bij een van de chiropractoren van Sanos. 

Andere vorm van duizeligheid?
Heeft u het gevoel dat uw klachten niet helemaal overeenkomen met deze beschrijving van duizeligheidsklachten, kijk dan eens bij de twee andere vormgen van duizeligheidsklachten: 
2. Duizeligheid vanuit de nek, of 

3. Duizeligheid door een disbalans tussen de oogspieren en nekspieren.

Duizeligheidsklachten vanuit de ogen

Direct hulp bij duizeligheidsklachten

Voor een eerste consult in verband met deze klachten kunt u het beste terecht bij een van onze chiropractoren. Via onderstaande knop "online afspraak maken" kunt u zelf een afspraak inplannen. 

Heeft u aanvullende vragen, neem dan gerust contact op. Dit kan via de contact pagina, per mail naar info@sanos.nl.nl of via WhatsApp 0172769157