Hernia

Wat is een hernia? Een probleem in de rug waarbij de tussenwervelschijf tegen een zenuw drukt of de zenuw irriteert en hierdoor pijn in de bil of het been opwekt, duidt op een rughernia. Meestal ontstaat de pijn in één been, maar in een enkel geval kan het in beide benen ontstaan. De oorzaak van een hernia ligt bijna altijd in overbelasting of beschadiging van de tussenwervelschijf. Deze ontstaat vaak door te veel en/of te lang zitten of door te zware belasting door bijvoorbeeld bukken of tillen. Doorgaans is er al langere tijd sprake van langzame achteruitgang van de kwaliteit van de tussenwervelschijf. Veel mensen hebben dan ook in de maanden of jaren voorafgaand aan de hernia, periodes met (forse) rugklachten.
 
De tussenwervelschijf is een kraakbeenachtige ring waarbij de kern van deze schijf uit een zacht geleiachtig materiaal bestaat. Door veelvuldig verkeerde belasting zal deze zachte kern langzaam naar achteren worden geperst waardoor een uitstulping kan ontstaan. Denk hierbij aan een binnenband van een fiets die deels uitpuilt door de buitenband. Deze uitstulping kan dusdanig groot worden dat een zenuw bekneld of geïrriteerd raakt. Doordat de zenuw bekneld wordt, ontstaan er klachten in een been of arm.
 
Onderzoek
Tijdens het onderzoek bepaalt de chiropractor of fysiotherapeut of de uitstraling in het been daadwerkelijk door een hernia komt of dat er een andere oorzaak is met soortgelijke symptomen. Zo kunnen ‘triggerpoints’ in een spier ook uitstraling geven die lijken op herniaklachten. Een gedegen en uitgebreid onderzoek is dus van belang voordat u behandeld wordt.
 
Behandeling
Vaak worden de klachten door behandeling snel minder en wordt de hernia verholpen. Over het algemeen duurt het herstel van een hernia langer dan het herstel van rugklachten die het gevolg zijn van een geblokkeerd of geïrriteerd gewricht.
Uw zult een combinatie aan behandeltechnieken ervaren, zodat uw pijn zo snel mogelijk en op meerdere manieren wordt aangepakt. Denk hierbij aan manipulatie (maar lang niet altijd), dry needling, tractie, behandelen van gespannen spieren, tips en adviezen voor in uw dagelijkse leven en specifieke oefeningen ter bevordering van uw herstel.

Beginnende hernia klachten:
De eerste klachten die u ervaart als een hernia zich ontwikkelt is stijfheid in de onderrug, vooral in de ochtend. Regelmatig zien we dat u maanden of jarenlang last heeft van periodes van (heftige) rugpijn, in het begin zonder uitstraling. De klachten herstellen in het begin vaak in een paar dagen, maar naarmate u de klachten vaker heeft gehad duurt het langer voor de pijn in uw rug wegtrekt. Naarmate de hernia zich verder ontwikkelt ontstaat er (lichte) uitstraling in uw bil of been. Zorg dat deze klachten niet erger worden en zoek professionele hulp bij een van onze fysiotherapeuten of chiropractoren.

Afspraak maken:
Voor een eerste consult in verband met deze klachten kunt u terecht bij een van de fysiotherapeuten of chiropractoren. Via onderstaande knop "online afspraak maken" kunt u zelf een afspraak inplannen. 

Weet u zelf niet goed of u beter bij een van onze fysiotherapeuten of chiropractoren een afspraak moet maken, neem dan gerust contact op. Dit kan via de contact pagina, per mail naar info@sanosrugzorg.nl of via WhatsApp 0645748917.

Hernia behandeling bij Sanos.

Direct hulp bij een Hernia

Voor een eerste consult in verband met deze klachten kunt u snel terecht bij een van de fysiotherapeuten of chiropractoren. Via onderstaande knop "online afspraak maken" kunt u zelf een afspraak inplannen. 

Weet u zelf niet goed of u beter bij een van onze fysiotherapeuten of chiropractoren een afspraak moet maken, neem dan gerust contact op. Dit kan via de contact pagina, per mail naar info@sanos.nl of via WhatsApp 0172769157.