
EEN KRACHTIGE VOORSPELLER VAN JE GEZONDHEID
Gripkracht, oftewel de kracht die je kunt uitoefenen met je handen, lijkt misschien een eenvoudig en onbeduidend aspect van je fysieke gesteldheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat gripkracht een belangrijke indicator kan zijn van je algehele gezondheid en zelfs een voorspellende waarde heeft voor je toekomstige gezondheid. In dit artikel duiken we dieper in op de betekenis van gripkracht, de associaties met verschillende gezondheidsfactoren, en waarom het meten van gripkracht een waardevol onderdeel kan zijn van je gezondheidscheck.
Voordat je verder leest, is het belangrijk om te weten wat een ‘associatie’ betekent. Het betekent namelijk dat er een verband is tussen twee variabelen, in dit geval gripkracht en een bepaalde gezondheidsuitkomst. Het is belangrijk om te benadrukken dat een associatie niet per se een oorzakelijk verband impliceert. Met andere woorden, een lage gripkracht is niet de oorzaak van een bepaalde aandoening. Maar als je een lage gripkracht hebt, is de kans groter dat je ook een bepaalde aandoening hebt. Omgekeerd geldt ook dat wanneer je een hoge gripkracht hebt, de kans kleiner is dat je een bepaalde aandoening hebt.
Associaties tussen gripkracht en uw gezondheid:
Algehele Kracht en Lichamelijke Functionaliteit: Een sterke gripkracht hangt vaak samen met een goede algehele spierkracht en lichamelijke functionaliteit. Dit betekent dat mensen met een betere gripkracht over het algemeen beter in staat zijn om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals tillen, dragen en natuurlijk jezelf vastgrijpen om een val te voorkomen.
Botdichtheid en Fracturen: Mensen met een hogere gripkracht hebben vaak een betere botdichtheid, wat het risico op fracturen na valpartijen kan verminderen. Dit is vooral belangrijk voor oudere volwassenen, bij wie botontkalking (osteoporose) een veelvoorkomend probleem is.
Comorbiditeiten: Gripkracht is geassocieerd met verschillende chronische aandoeningen, waaronder diabetes, metabool syndroom en cardiovasculaire ziekten. Een lagere gripkracht kan een teken zijn van een verhoogd risico op deze aandoeningen.
Cognitieve Functies en Dementie: Onderzoek heeft aangetoond dat een lagere gripkracht geassocieerd is met cognitieve achteruitgang en een verhoogd risico op dementie.
Slaap en Depressie: Er zijn aanwijzingen dat gripkracht ook verband houdt met slaapkwaliteit en mentale gezondheid. Mensen met een lagere gripkracht hebben vaker last van slaapproblemen en depressie.
Hoewel er dus geen oorzakelijk verband is, zijn de bovenstaande associaties zo sterk én belangrijk dat wetenschappers concluderen dat het hebben van een goede gripkracht zeer nuttig is.
Het meten van gripkracht op jongere leeftijd is waardevol om verschillende redenen. Ten eerste helpt het bij het vroegtijdig identificeren van aandachtspunten. Door hier tijdig op te acteren, kun je toekomstige gezondheidsproblemen voorkomen. Daarnaast geeft het inzicht in hoe jouw score zich verhoudt tot die van leeftijdsgenoten. Als je gripkracht lager is dan gemiddeld, kan dit een signaal zijn om meer aandacht te besteden aan krachttraining en fysieke activiteit. Als je nu immers tot de lagere scores behoort, zul je daar op latere leeftijd zeer waarschijnlijk ook toe behoren.
Gripkracht kan worden getraind door middel van krachttraining, met name door oefeningen die de ‘pull’-bewegingen benadrukken. Denk hierbij aan oefeningen zoals optrekken, deadlifts en farmers’ carry (het dragen van zware gewichten over een bepaalde afstand). Ook simpelweg hangen aan een rekstok kan een effectieve manier zijn om gripkracht te verbeteren.
Bij Sanos hebben we een speciale gripkrachtmeter om exacte waarde van je gripkracht te meten. Dit kun je gebruiken als basismeting en te zien hoe je progressie is in de maanden daarna.
Je kunt hiervoor een afspraak maken bij één van onze fysiotherapeuten of chiropractoren.