Gezond oud worden en voeding is een belangrijke match

Voeding:

De wereld van voeding is enorm uitgestrekt en complex, waardoor het vaak lastig is om te bepalen welk dieet of eetpatroon nu werkelijk het beste voor u is. Dit artikel beoogt enige nuance te bieden en inzicht te verschaffen in wat er uiteindelijk echt toe doet. Onze benadering is vooral vanuit de overtuiging dat voeding uw microbioom moet ondersteunen en verbeteren. Als u meer wilt weten of wat een microbioom is, bekijk dan deze pagina van onze website.

Uw gezondheid is, in grote lijnen, gebaseerd op vijf pijlers: het immuunsysteem, de stofwisseling, de hormoonhuishouding, ons denkvermogen en gen expressie. Het bijzondere is dat de het microbioom inwerkt op alle vijf deze gebieden. Dan kunt u zich ook voorstellen dat als uw microbioom goed in balans is, dat dit enorm helpt op alle vijf deze gebieden. Daarmee is de kans op gezondheid en gezond oud worden beduidend vergroot.
Podcast luisteren/ bekijken: bekijk dan eens deze over het microbioom! 

Adviezen over voeding

Hieronder vindt u enkele algemene richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om op te letten:

  • Beperk de inname van vet tot maximaal 30% van de totale calorieën.
  • Beperk de inname van suiker tot maximaal 5-10% van de totale calorieën.
  • Consumeer ten minste 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.
  • Houd de zoutinname beperkt tot maximaal 5 gram per dag.
  • Eet dagelijks minstens 400 gram groenten en fruit (aardappelen niet meegerekend).
  • Verbruik minimaal 25 gram vezels per dag.
  • Vermijd bewerkt voedsel zoveel mogelijk.
  • Streef naar een gevarieerd dieet.

Deze adviezen zijn van toepassing op 95% van de wereldbevolking, en als iedereen zich eraan houdt, zou dit de kwaliteit van leven van talloze mensen enorm verbeteren en zelfs vele miljoenen levens per jaar kunnen redden.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van WHO:
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

Specifieke adviezen omtrent voeding en uw microbioom:

  • Eet zo veel mogelijk verschillende soorten groente, fruit, volle granen, noten, zaden en peulvruchten. Bacteriën in uw darm kunnen zich alleen vermenigvuldigen als ze zelf te eten hebben. De goede bacteriën leven vooral van bovenstaande zaken.
  • Eet nieuwe dingen en niet telkens het zelfde. Zeker met verschillende groentes en pulvruchten is dit ontzettend nuttig. 
  • Ga bewust én zuinig om met verwerkte suiker. Door veel suikers te nuttigen gaan juist de “potentieel pathogene” bacteriën delen en hebben een negatieve invloed op uw darmen en algemene gezondheid.
  • De diversiteit van het microbioom wordt groter naarmate u meer gefermenteerde voeding eet. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Stanford in Amerika. Zelfs ten opzichte van een dieet met heel veel vezels, nam de diversiteit meer toe als er een dieet gegeten werd dat hoog is in gefermenteerd voedsel. Denk hierbij aan zuurkool, kimchi, waterkefir, tempeh en miso. (link naar artikel: https://ap.lc/ICTks )
  • Drink vooral zoveel mogelijk alleen water en thee. Koffie niet meer dan 1-2 kopjes per dag. Koffie is niet nadelig voor uw microbioom maar cafeïne is niet perse gezond. Er zijn steeds meer onderzoeken die laten zien dat cafeïne nadele effecten heeft op het brein. Op de korte termijn verhoogd het wel de focus. Maar op lange termijn heeft het effect op verminderde doorbloeding van uw hersenen, verminderde slaap en de verslaving is nadelig. (link onderzoek: 

    https://www.amenclinics.com/blog/what-does-coffee-really-do-to-your-brain/

  • Fruitsap en andere frisdranken niet meer drinken. Het is nergens goed voor, het is echt ongezond.
  • Drink géén alcohol. Alcohol dood bacteriën, ook die in uw darmen. Juist die bacteriën zijn nodig voor een optimale functie van uw darmen en een goede balans in het microbioom.