Healthy aging -  gezond oud worden en preventie bij Sanos

Healthy Aging -
Gezond oud worden

Healthy Aging’ is een van de drie specialisaties van deze multidisciplinaire praktijk in Alphen aan den Rijn.

Een groot gedeelte van de chronische ziektes zijn te voorkomen, mits je hier optijd mee begint. Wat zijn hierin de belangrijkste zaken? Hieronder vindt u een samenvatting van de belangrijkste wetenschappelijk onderbouwde onderwerpen waar u zelf mee aan de slag kunt. Zoekt u begeleiding? Maak dan een afspraak met een van onze fysiotherapeuten, chiropractoren of onze vitaliteitscoach.

Neem het heft zelf in handen! 

De belangrijkste keypoints zijn:
1. VO2-Max
2. Kracht, stabiliteit & mobiliteit
3. Slaap
4. Voeding

VO2 max training bij Sanos - healthy aging

VO2- Max

Onze mogelijkheid om een rondje te fietsen, trap te lopen of boodschappen te dragen, is afhankelijk van de gecombineerde functie van het hart, de longen en spieren. Deze drie zorgen er uiteindelijk voor dat zuurtstof wordt omgezet in energie, wat wij weer nodig hebben voor alle processen in ons lichaam. Eenvoudig gezegd geeft VO2-Max je een getal om te meten hoe effectief je lichaam is in het opnemen van zuurstof en het produceren van energie daaruit, bij maximale inspanning. Lees meer door op "lees meer" te klikken hieronder

Mobiliteit oefening Sanos in alphen aan den Rijn

Kracht, stabiliteit & mobiliteit

In onze zoektocht naar een lang, gezond en vervuld leven concentreren we ons vaak op zaken als dieet, mindfulness en sociale interacties. Hoewel deze factoren erg belangrijk zijn, wordt doorgaans het belang van kracht en mobiliteit over het hoofd gezien, terwijl talrijke wetenschappers deze factoren als van het grootste belang beschouwen. Lees het hele stuk door op "lees meer" te klikken. 

Healthy Aging en Slaap zijn bij Sanos zeer belangrijk

Slaap

Goed slapen is een van de belangrijkste zaken om goed te doen, om de kans op "Healthy Aging" te vergroten. Veel mensen slapen te weinig, erg onregelmatig of de kwaliteit van hun slaap is matig of slecht. 

Neurowetenschapper Dr. A Huberman heeft een toolkit geschreven voor een betere slaapkwaliteit. Hieronder is zijn lijst te vinden, met daarin onze tips verwerkt. (lees meer, hieronder)

Gezond oud worden en voeding is een belangrijke match

Voeding:

Wat u eet, wanneer u (wat) eet, hoeveel u eet bepalen voor een groot gedeelte hoe goed u uw lichaam voed met de juistevoedingsstoffen. Wat is belangrijk voor uw microbioom (darmflora). Lees hier verder om de laatste wetenschappelijke informatie te gebruiken om bewust keuzes te maken. 

healthy Aging bij Sanos in alphen aan den rijn

Waar te beginnen?

Gemiddeld genomen zal na het 25e levensjaar onze fitheid, en daarbij hoe fit wij maximaal kunnen worden, achteruit gaan. Gemiddeld verliezen we dan ook, tot ons 50e, 3-8% per decennium. Daarna gaat het nog iets sneller. Velen van jullie die dit lezen zijn ouder dan 25 en denken vast: 'Dan is het al te laat voor mij.' Maar dat is zeker niet waar!

Allereerst, het bijhouden van de fitheid, zorgt dat je aan lage kant van deze achteruitgang zit. 3% t.o.v. 8% is een wereld van verschil. Daarnaast is het in talloze onderzoeken aangetoond dat het nooit te laat is om te beginnen, en de eerste stappen het belangrijkst zijn, op welke leeftijd dan ook. Wanneer u rond uw 50e start dan vergroot een minimale verhoging in VO2-Max, van slecht naar ondergemiddeld, uw overlevingskans met maar liefst 50% (Mandsager et al. 2018)! Ditzelfde geld voor een overgang van 0 uur naar 3 uur per week sporten.

Wist u dat krachttraining, vooral bij vrouwen na de menopauze, ook van vitaal belang is voor het behoud van sterke botten? Het kan vroegtijdige osteoporose helpen voorkomen en de botdichtheid verbeteren.

Als we nú onze fitheid verbeteren, kunnen we in de loop van de tijd nog steeds terrein verliezen, maar vergroten we actief onze kansen om de honderd te halen in een relatief onafhankelijke staat!